Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Pomiń baner

Nawigacja okruszkowa Nawigacja okruszkowa

Nawigacja Nawigacja

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

PROJEKT PILOTAŻOWY

"Publiczna przestrzeń inkluzywna - WŁącznik"

 

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Spacer obserwacyjny

Spacer obserwacyjny

Całkiem niedawno odbył się spacer obserwacyjny po zielonych terenach Kampusu. Jego celem było wybranie lokalizacji na projekt Inkluzywnej Przestrzeni 'Włącznik'.

Uczestniczyli w nim głównie projektanci i architekci, którzy są odpowiedzialni za realizację tego projektu. Wybór miejsca był kluczowym elementem planowania, gdyż od niego zależała zarówno funkcjonalność przestrzeni, jak i jej dostępność i integracja z otoczeniem.

 

Spacer obserwacyjny jest metodą badawczą używaną często w urbanistyce, architekturze krajobrazu, projektowaniu przestrzeni publicznych oraz innych dziedzinach związanych z planowaniem przestrzennym. Polega na dokładnym badaniu, obserwacji i analizie wybranej przestrzeni w celu zrozumienia jej charakterystyk, potrzeb użytkowników i potencjalnych możliwości rozwoju.

Kluczowymi kryteriami, które były brane pod uwagę podczas spaceru, były:

1. Integracja z naturą: Włącznik miał znajdować się w bezpośrednim sąsiedztwie lasu, co zapewnia bliskość natury i stwarza spokojne, relaksujące środowisko dla użytkowników.

2. Dostępność infrastrukturalna: Ważne było, aby lokalizacja umożliwiała łatwy dostęp do infrastruktury takiej jak parkingi, zaplecze sportowe oraz sanitarne. Dzięki temu przestrzeń może być łatwo dostępna dla osób z różnymi potrzebami, w tym dla osób niepełnosprawnych.

3. Możliwości rozwoju: Lokalizacja musiała oferować potencjał do tworzenia różnorodnych funkcji przestrzeni, które mogą wspierać integrację społeczną, aktywność fizyczną, edukację ekologiczną, czy wypoczynek.

Podczas spaceru obserwacyjnego uczestnicy skupiali się na ocenie tych aspektów, prowadząc dyskusje na temat najlepszego sposobu wykorzystania przestrzeni, a także identyfikacji potencjalnych problemów i barier. Wykorzystywali narzędzia takie jak mapy, notatniki oraz mogli też korzystać z aplikacji do dokumentowania przestrzeni, które pomagały w gromadzeniu i analizowaniu danych.

Efektem spaceru obserwacyjnego było wybranie miejsca na terenie Kampusu UJ, które najlepiej spełniało kryteria dla projektu Inkluzywnej Przestrzeni 'Włącznik'. Wybrane miejsce oferuje harmonijną integrację z otoczeniem lasu, przy jednoczesnym zachowaniu bliskości do niezbędnej infrastruktury.

Decyzja ta była ważnym krokiem w kierunku realizacji projektu, który ma na celu stworzenie przestrzeni wspierającej inkluzję i interakcje między osobami z różnymi potrzebami.  Przestrzeni, która będzie przyjazna dla wszystkich użytkowników i użytkowniczek, niezależnie od wieku, stanu zdrowia i innych wyróżniających charakterystyk.

Zobacz galerię zdjęć
Polecamy również
Łączymy kropki!

Łączymy kropki!

Badania potrzeb użytkowniczek i użytkowników WŁącznika

Badania potrzeb użytkowniczek i użytkowników WŁącznika

WŁącznik wystartował!

WŁącznik wystartował!

O projekcie

O projekcie